Resultatet av quiltningen beror på hur toppen ser ut; platt, rakt och välstruket ger bästa resultat. Man kan inte quilta bort veck och bubblor.

Sy på bårder genom att mäta quilten och kapa av rätt längd bård innan du syr. Om man syr först och kapar längden efteråt riskerar man att kanten töjs när man syr på och bården blir ”bubblig”.

Baksida och vadd behöver vara 20 cm bredare och 20 cm längre än toppen då det går åt 10 cm på varje sida (uppe/nere//hö) för att spänna upp.

Om du syr ihop två tyger till baksidan (för att få rätt bredd), tänk på att sömmen helst skall vara vågrätt för bästa resultat (för att undvika att skarven när den rullas upp på valsen ”bygger på höjden” så att baksidan inte blir slät på sidorna om skarven).  Om skarven måste ligga lodrätt skall den vara klyvpressad.

En "piecad" baksida fungerar bra (baksidan ihopsydd av många olika tygbitar) men tänk på att baksidan skall sys 20 cm större (bredare och längre) och att det inte går att matcha fram och baksidans placering exakt. Jag kan tex inte garantera att en söm på framsidan hamnar på en motsvarande söm på baksidan när det är quiltat och klart. Gör därför baksidans design oberoende av framsidans.

Lagren skall INTE sitta ihop, inget spraylim eller nålar, lämna topp, vadd och baksida lösa. Tips är dock att lägga ut dem på varandra innan du viker ihop och stoppar i kasse för transport, för att minimera vikveckentop och baksida.